Hjälp vid val av elverk - en liten guide!

Ett elverk är en utmärkt lösning för att tillgodose många olika behov. Ett elverk är en anordning som genererar elektricitet med hjälp av en generator, vanligtvis med en förbränningsmotor. Du kan till exempel använda ett elverk i din stuga, på en byggarbetsplats eller vid ett evenemang som du anordnar. I den här korta guiden hittar du de viktigaste anvisningarna och tipsen för att välja rätt elverk.

Vad behöver du ett elverk till?

Det första man bör tänka på är förstås för vilket ändamål elverket ska användas? Tänk åtminstone igenom punkterna nedan.

 • Bensin eller diesel?
 • Omständigheter och var kommer elverket att användas: på en byggarbetsplats, i en stuga/semesterstuga, för evenemangsarrangemang, på ett sjukhus, för långvarig användning eller kanske för att stödja forskningsarbete?
 • Måste elverket vara lätt att transportera?
 • Vilken typ av utrustning kommer elverket att användas för att driva (uppvärmning eller elektronik)?
 • Är de apparater som ska anslutas känsliga?
 • Hur mycket ström förbrukar dina elektriska apparater och hur effektivt bör elverket vara?

Bensin eller diesel?

Bensindrivna elverk är billigare än dieseldrivna elverk när det gäller priset. Kostnaden för ett dieselelverk kan dock vara lägre, eftersom priset på diesel är något lägre än bensinpriset. Dessutom är dieselelverk också något mer hållbara och långvarigare än bensinelverk.

Dieselelverk kan också använda eldningsolja på ett säkert sätt. Detta gör kostnaden för ett dieselelverk ännu mer fördelaktig, eftersom eldningsolja inte får användas i trafiken och därför är mindre beskattad.

Förutom elverkets pris och driftskostnader är tankens storlek och mängden bränsle som förbrukas avgörande. Små elverktmodeller kan förbruka så lite som 0,5 liter per timme, medan vissa större modeller kan förbruka flera liter per timme.

Välj en inverter om du behöver ström för känsliga elektriska apparater

Innan du ansluter dina apparater till strömmen från en inverterelverk bör du se till att de klarar det, eftersom strömmen från en inverter inte är helt konstant. I värsta fall kan anslutningen därför skada känslig utrustning om elverket inte har en inverter. Om du ska använda ett elverk för att driva till exempel en dator, en tv eller ett kylskåp bör du välja ett elverk med inverter - med andra ord ett inverterelverk. Ett inverterelverk är därför ett bra val för t.ex. en stuga, ett sjukhus eller ett fritidshus.

Hur väljer man rätt högeffektivt elverk?

När du väljer effekt för ett elverk måste du ta hänsyn till vilken typ av utrustning du tänker använda den med. För att göra detta ska du lista hur många enheter du kommer att använda elverket till och sedan beräkna enheternas sammanlagda effektförbrukning, antingen i watt eller kilowatt.

När du beräknar effektförbrukningen är det också värt att komma ihåg att vissa elektriska apparater (t.ex. borrmaskiner och tvättmaskiner) förbrukar betydligt mer el för att starta upp än vad som anges - effektförbrukningen vid uppstart kan vara upp till 2–7 gånger högre. Om du vill kan du kontrollera de exakta värdena för strömförbrukningen med en amperemätare.

Så när du väljer ett elverk, kolla produktinformationen för att försäkra dig om att det kan producera tillräckligt med ström för dina apparaters elförbrukning.

Var kommer du att använda elverket?

Det finns ett stort antal olika modeller av elverk som passar olika platser och behov. Nedan hittar du en lista med allmänna tips för att välja rätt elverk för din miljö.

 • Elverk för stuga, husbil, båt: Det är lämpligt att välja ett elverk för din stuga eller husvagn som är avsett för känsliga elektriska apparater som TV, dator eller kylskåp. Elverkets vikt spelar också en roll för detta behov - att bära och flytta ett lätt elverk är mycket enklare och bekvämare än en tung och skrymmande modell. Utformningen av ett portföljelverk gör det idealiskt för detta ändamål. Titta noga på specifikationerna för de olika elverken, eftersom vissa modeller är särskilt utformade för användning i husbil eller båt!
 • Elverk för byggarbetsplatsen: Viktiga överväganden för användning på byggarbetsplatsen är hållbarhet, lång drifttid, minimering av bränslekostnader på lång sikt och bärbarhet. Av dessa skäl är ett robust dieselelverk som håller i minst sex timmar med en full tank åt gången idealiskt för byggarbetsplatsen. Denna långa drifttid garanterar att elverket inte oväntat tar slut mitt under arbetsdagen. Ett annat skäl att välja ett dieselelverk för din anläggning är att dieselbränsle är billigare än bensin. Det är också värt att uppmärksamma om elverket har hjul som gör det lättare att flytta det. Vanligtvis ligger ljudnivån för de mest robusta dieselelverken på mellan 70 och 80 dB.
 • Elverk för sjukhus- och forskningsarbete: På sjukhus är det viktigt att alltid ha elektricitet. Sjukhus- och forskningsutrustning är också mycket känslig. Därför är det värt att noga titta på de olika alternativen, för för sjukhus- eller forskningsarbete behöver du ett elverk som är utformat som reservkraftförsörjning, särskilt för känslig mikroprocessorstyrd utrustning.
 • Elverk för evenemangsarrangörer, mässor och marknader: Det behövs ström för olika evenemang, och det är inte alltid möjligt att få den på plats. Om du till exempel arbetar eller organiserar evenemang på en marknad eller mässa kan du behöva en egen elverk. För ett sådant behov är ett aggregat som inte skapar bullerföroreningar idealiskt. Elverk i 60 decibelområdet kan klassificeras som relativt bullerfria. När du väljer ett elverk är det också värt att uppmärksamma att det kan leverera en konstant och tillförlitlig strömförsörjning. Elverk med paraplugg, som gör det möjligt att ansluta ett andra aggregat, är också mycket lämpliga för användning vid evenemang.
 • Långvarig strömförsörjning: Om du behöver ett elverk för att leverera ström under en mycket lång tid är det naturligtvis lämpligt att välja en modell med hög effekt under en lång tid. Vissa elverk räcker upp till 30 timmar på en full tank. Icke desto mindre är mycket långvariga elverk inte nödvändigtvis extremt tunga eller enorma i storlek. Det är därför möjligt att hitta en kraftfull och långvarig kraftkälla i en relativt kompakt storlek.
payments-logo
© 2022 Hobbyhallen.se