Röka på gasolgrillen

Visste du att du också kan röka på en gasolgrill? Vissa välutrustade gasolgrillar kan komma med en rökbox, men det är lätt att röka utan en sådan. Allt du behöver för att röka på en gasolgrill är folie, träflis till rökaren och naturligtvis maten du vill röka. Nedan hittar du instruktioner och tips om foliering, förberedelser för gasolgrillen och rökningsprocessen.

Lämpliga livsmedel för rökning är bland annat fisk med mycket hög fetthalt som lax, sik, sill, siklöja och regnbåge. När det gäller kött passar samma kött för rökning som för vanlig grillning. Grönsaker kan också rökas för att ge en helt ny och intressant smak.

Folieringsfasen

Ta fram en rulle folie och lägg en handfull rökspån, spån eller pellets på den. Spånen, spånen eller pelletsen bör vara lätt fuktade för att förhindra att de fattar eld. Du bör lägga ungefär tre lager folie runt flisorna för att förhindra att de faller sönder på grillen. Vik och tryck ihop folien till en lös bunt eller en avlång låda, med en liten öppning i slutet.

Folien lämnas något luftig och slitsas för att den rök som krävs för rökning ska kunna komma in i grillen genom luckorna i bunten när träfliset/flisorna/pellets värms upp.

  • Det tar ungefär en halvtimme för en handfull flis att röka.
  • Kom ihåg att fukta spånen lite.
  • Folien runt träflisorna ska vikas till ett knippe och lämnas något luftig.

Placera i gasolgrillen och starta rökningen

Du kan använda vilken gasolgrill som helst för rökning, eftersom endast en brännare används. Rökning bygger på idén om indirekt värme och därför ska endast en sida av grillen värmas upp.

Det första steget när du förbereder grillen är att ta bort gallret från gasolgrillen. Placera sedan den folie som du har gjort på värmefördelningsplattan på vardera sidan av grillen. Därefter kan du lägga tillbaka gallret ovanpå foliekärnan.

RBörja sedan värma upp grillen med hjälp av endast den brännare som du placerade folien på. När det börjar bildas rök från hålen i folien kan du placera maten på gallret bredvid folien. En lämplig temperatur för rökning är cirka 100–130 grader. Medan maten röker på grillen kan du senare använda brännarna under maten för att uppnå rätt tillagningskonsistens.

Så kom ihåg de här stegen:

  • Ta bort gallret och placera foliepaketet ovanpå värmefördelningsplattan. Sedan kan du sätta tillbaka gallret på plats igen.
  • Se till att det finns tillräckligt med luft i folien så att rök kan komma in i grillen.
  • För att skapa rök använder du endast den brännare som du placerade folien på.
  • Placera maten på grillen på gallret bredvid folien.
  • Rök maten vid cirka 100–130 grader.
  • Medan maten röks kan du använda andra brännare under maten om du vill. På så sätt kan du ge maten rätt tillagningsyta.
payments-logo
© 2022 Hobbyhallen.se