Puttare

Putt- och närspelsdiskar

Puttern är frisbeegolfens grunddisk. Som namnet säger använder man puttern till att putta och till närspel. Med puttern klarar du av sgs alla kast inom frisbeegolf.

Putterns runda och höga profil ger den en mycket rak flygbana. Med den kastar man enklast raka kast.

Pga putterns egenskaper är diskens luftmotstånd stor, vilket gör att flyghastigheten är mindre än med andra diskar. Å andra sidan, putterns utvecklade flytkraft är helt i sin egen klass, så med den kan man kasta även betydligt längre kast.

Världens främsta spelare kan kasta puttern över 100 meter.

Med puttern är det bara att träna den rätta kasttekniken.

Fir levernans på över order över 500 KR!

Det finns inga produkter som matchar urvalet

Hitta den rätta puttern

Diskens under- eller överstabilitet är viktiga begrepp när man fastställer flygbanan. När en högerhänt spelare kastar ett backhand-kast, vill disken svänga till vänster i slutet av sin naturliga flygbana. Ju mer disken försöker svänga till vänster desto mer överstabilitet får disken.

Att kasta diskar med överstabilitet kräver en bra teknik och en snabb starthastighet, och är därför de mest erfarna och proffsens val. För dem erbjuder överstabila diskar en pålitlig flygbana även i lite sämre väder. De understabila kasten är lättare för nybörjarna då de inte genast svänger till vänster och flyger därför långt.

Diskens vikt

Putterns populäraste viktklasser är 170-172 och 173-175 gram. Diskarna i dessa viktiklasser har en stabil flygbana, och de klarar av även lite kraftigare blåst och de sjuker väl ner i korgarnas kedjor. Yngre spelare kan völja lättare putters, som är enlare att kasta.

Med drivers har nybörjare samt juniorer tre alternativ. 150 class, 151-164 gram eller 165-169 gram. Ett vanligt missvisande påstående är att de tyngre drivers diskarna flyger längre. Lättare drivers fungerar fint åt olika erfarna spelare. Proffs och erfarna spelare väljer ur denna viktklass oftast de tyngsta 170-175 grams diskarna, eftersom de förstår deras flygbana samt hur de beter sig. Tyngre drivers flyger bra trots lite hårdare vind. 

Diskens plastkvalitet

Frisbeegolfdiskarnas plastkvalitet varierar stort. När man väljer en disk är det bra att bestämma ifall man prioriterar ett bra grepp eller hållbarhet. I de dyraste diskarna kombineras ofta dessa faktorer. Flygegenskaperna skiljer sig även något. Den bästa plastblandningen hittar du genom att testkasta olika disker.